maandag 17 mei 2010

“Heb je nog iets leuks ontdekt?”

Deze vraag is me sinds het begin van mijn archiefwerk bij het Legermuseum al vaak gesteld. En terecht want er valt inderdaad veel leuks te ontdekken tussen de oude papieren. Niet altijd van historisch belang maar wel vaak anekdotisch, opmerkelijk of grappig.
Het zou toch jammer zijn als al die verhalen weer in de vergetelheid zouden raken. Iemand moet ze vertellen. Ik wil hier met enige regelmaat zo'n archief-gem naar voren halen. Bronmateriaal in overvloed.
Het gaat soms om raadselachtige zaken waarvan de relatie met museumobjecten verloren is gegaan. Misschien is er iemand, bij wie tijdens het lezen een lichtje gaat branden waardoor er alsnog een plaatje bij het verhaaltje te vinden is.
Het zal hier niet alleen maar over het archief gaan. Ik veroorloof me ook andere onderwerpen aan te snijden als dat zo uitkomt, uit mijn eigen herinnering of iets uit de actualiteit. Het is eerst en vooral een persoonlijk weblog, dus vanuit mijn eigen beleving geschreven.

Genoeg geïntroduceerd, ge moet het gaan ervaren. Ik weet zelf ook nog niet welke kant het uit zal gaan. Het wordt tijd om met Hard Papier van start te gaan.

Aris de Bruijn
The Legermuseum Archives

2 opmerkingen:

 1. Beste Aris de Bruijn,
  Interessant, uw blog over het archief van het Legermuseum.
  Een aantal jaren geleden ben ik bij een voorganger van u, de heer Ad Kats, op bezoek geweest, in verband met een oriëntatie op Adlib Archief. Wij (RKD, Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) wilden daar mee gaan werken en het Legermuseum werkte er al mee. De heer Kats liet me toen een Excellijst zien van zijn werkzaamheden aan het archief. Ik vroeg me af of er ook een inventaris is verschenen n.a.v. de inventarisatie van het archief van het Legermuseum.
  Met vriendelijke groet,
  Ramses van Bragt,
  Archivaris RKD (en oud-medewerker Legermuseum, 2001-2004)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Ramses
  Ik heb ongeveer een jaar gewerkt aan het archief van het Legermuseum in het kader van een stage. Ik ben verder gegaan waar Ad Kats gestopt was. Zijn excel bestand is overgezet naar Adlib archief. Dat is de hoofdindeling van het archief. Hett is nog aangevuld, onder andere met materiaal dat van uit het depot Paardenmarkt is overgekomen. Ik heb verder een heel klein gedeelte (jaren 30 periode) gedetailleerd beschreven. Eigenlijk is nog maar 1 of 2 procent van het archief op die manier ontsloten. Daarnaast is het archief nu in zijn geheel omgepakt in archiefdozen en staat alles geordend bij elkaar in één archiefruimte. Het is zo klaar voor de verhuizing van het museum naar Soesterberg. Het is dus wel aardig op orde maar alleen op hoofdlijnen. Er wordt op dit moment niet meer gewerkt aan het archief omdat het geen prioriteit heeft. Ik zelf werk nog wel bij het Legermuseum maar in een andere functie. Ik ben nog steeds het aanspreekpunt als iemand iets wil gaan zoeken. Er is geen inventaris van het archief gepubliceerd, ook niet online, het is alleen hier in het museum te raadplegen in Adlib. Eventueel ook voor bezoekers in het CIC. Dat gebeurt wel eens als iemand onderzoek komt doen.
  Vriendelijke groeten
  Aris de Bruijn

  BeantwoordenVerwijderen