woensdag 25 augustus 2010

Het mysterie van de Seeligkazerne


Soms zitten vondsten in een klein hoekje. Of zelfs in kieren en spleten. Dat ontdekte de korporaal Dackers die in de balklagen van de oude Seeligkazerne in Breda een opmerkelijke vondst deed. Hij schreef het volgende briefje aan het Legermuseum:

Breda 4-9-1992
L.S.
Deze spullen zijn afkomstig van de zolder van het hoofdgebouw op de Seeligkazerne te Breda. Het gebouw dateert van ca. 1700. Het zat tussen naden en spleten van de balklaag. Daar ik het zonde vind dat het verloren gaat stuur ik het op naar U zodat het misschien nog een plaatsje in Uw museum vindt.

De Kpl I Dackers
Seeligkazerne Gebouw D, K17
Fellenoordstraat 93
4811 TH Breda


Waarover gaat het nu? De gevonden spulletjes bestaan uit:
Een rechthoekig geel metalen plaatje met ophangoog en tekst ingestanst: "1E. VEILIGHEIDS. / AFD. ART. / VZG. BATTERY."
Een rechthoekig zwart metalen plaatje met vier bevestigingsogen en de tekst in witte letters: "STUNNEBRINK / MILn STUKr / WNs 16.9.3."
Een rond zwart metalen plaatje met twee bevestigingsogen en de tekst in witte letters: "DE KRUIK / MILn KANr / KL No 44 / SA No 1638 / Se No 5624".
Een kaartje met 100 El garen van het merk "Diamant".
Een zakje met een paar oude smeedijzeren nagels, bevestigingskrammen en een splitpen
Een zakje met daarin een schietlood, een loden verzegeling met de letter A en een tweede vormloos stukje lood.
En verder een paar snippers halfvergaan papier waarop nog net de woorden "geboren", "Blerik" en "Limburg" zijn te lezen.

Het lijkt wel iets uit een spannend jongensboek, een raadsel dat opgelost moet worden en dat uiteindelijk gaat leiden tot de ontrafeling van een vreselijk geheim. "Het mysterie van de Seeligkazerne" en misschien komt Kapitein Rob straks om het op te lossen. Maar ik denk het niet. Waarom verbergt iemand zo'n merkwaardige verzameling spulletjes? Het is wel fascinerend, al deze Kleinkram.

Gemeenschappelijke deler is zonder twijfel de artillerie. Woorden als: afdeling artillerie, batterij, stukrijder, kanonnier, dat is duidelijk. De kazerne is gebouwd in 1771 als Arsenaal en is sindsdien altijd in gebruik geweest bij de artillerie, o.a. het 3e Regiment Veldartillerie.
In de museumomschrijving wordt een van de opschriften geïnterpreteerd als een datum; 3 september 1916, dat zou de mobilisatieperiode tijdens de Eerste Wereldoorlog betekenen. Mogelijk. Maar dan, wat doen we met de rest?
Ik vrees dat ik het raadsel ook niet ga oplossen maar misschien is er wel iemand anders die zich hier in gaat vastbijten en kunnen we straks onze eigen Da Vinci Code tegemoet zien. En bravo voor korporaal Dackers dat hij het "historisch besef" heeft gehad om het op te sturen, of zit hij soms ook in het complot?

museumobject 112784
archiefreferentie 0907-0012

Aris de Bruijn
The Legermuseum Archives

Geen opmerkingen:

Een reactie posten