zondag 22 augustus 2010

Vermenging van tijdperken door Sergey Larenkov


Vandaag kijkt Hard Papier even naar buiten met een link naar een bijzondere fotograaf.
We kennen natuurlijk allemaal de toen-en-nu foto's, waar een zo goed mogelijk overeenkomende vergelijkingsfoto gemaakt wordt van een historische plek. Een hedendaagse remake van een historische foto, op dezelfde plek genomen en met een zelfde beeldhoek. De foto's worden doorgaans naast elkaar geplaatst om ze goed te kunnen vergelijken. De Russische kunstenaar fotograaf Sergey Larenkov neemt dit fenomeen een stap verder met zijn fotoseries van onder meer Berlijn in de Tweede Wereldoorlog. Hij plaatst foto's niet naast elkaar maar in elkaar, en maakt er een combinatie van. Maar dan nog wel zo dat er een duidelijk onderscheid is tussen het toen en het nu.
In een tijd waarin Photoshoppen een werkwoord is geworden weten we dat zo ongeveer alles kan worden getoond ook al is het er nooit geweest. Er zijn fotomanipulaties mogelijk op zo'n manier dat van de originele foto bijna niets meer over blijft. Maar Larenkov is zich zeer bewust van de grens tussen realisme en ongeloofwaardigheid. Hij past er goed op die grens niet over te gaan. Het doel is niet om de oude en de nieuwe opname onzichtbaar in elkaar over te laten gaan; de kunstenaar laat dat gedeelte van het proces over aan de hersenen van de toeschouwer. De toeschouwer is getuige van de tijdelijke terugkeer van geesten uit het verleden die nog steeds rondwaren in de stad. Een bevreemdende vermenging van tijdperken, die het verleden opeens heel dichtbij haalt, alsof het nog aan de gang is. Alsof twee tijdlijnen zich tegelijkertijd afspelen zonder dat de twee werelden zich bewust zijn van elkaars aanwezigheid.
Larenkov slaagt er in een nieuwe ultieme realiteit te laten zien van een oorlog die al zo goed gedocumenteerd is en waarvan we al zo veel hebben gezien.
Link naar Sergey Larenkov's weblog:
http://sergey-larenkov.livejournal.com/

Meer foto's van Larenkov van St.Petersburg (Leningrad) in WO2:
http://englishrussia.com/index.php/2009/01/26/2235/
http://englishrussia.com/index.php/2009/05/11/st-petersburg-now-and-then-2/

Aris de Bruijn
The Legermuseum Archives

Geen opmerkingen:

Een reactie posten