woensdag 7 juli 2010
Oranje, oranje, oranje...
Ook Hard-Papier ontkomt er niet aan. Nederland is in de ban van Oranje. Er waren ooit tijden waarop er niet zo uitbundig met de kleur oranje te koop kon worden gelopen.
Aandacht voor een briefje, eigenlijk een afleveringsbon, uit 1944, van het Afwikkelingsbureau van Artillerie-Inrichtingen. Aan deze levering van de fabriek Hembrug die zich in het archief bevindt, is klaarblijkelijk een bestelling van het Legermuseum vooraf gegaan. Bijna achteloos, onopvallend tussen andere zaken, tussen de 5 kilogram lederolie en de 10 kilo ozokeriet (een soort parafine), vinden we de bestelling voor 10 meter oranje vlaggedoek. Oranje vlaggedoek in augustus 1944. Dat is toch wel opmerkelijk, dat het besteld kon worden en niet minder opmerkelijk dat het ook nog geleverd kon worden. Maar het was nog wat te vroeg om de vlag uit te steken. Even een paar datums om het vizier te richten:
6 juni - landingen in Normandiƫ en begin van de bevrijding van Europa
4 augustus - bevrijding van Parijs
3 september - bevrijding van Brussel
4 september - bevrijding van Antwerpen
Dinsdag 5 september was in Nederland Dolle Dinsdag. Toen dacht men dat het snel afgelopen zou zijn met de Duitsers, maar dat viel nog tegen zoals we nu weten.
Zoals gezegd was half augustus nog wat vroeg, maar dat de bevrijding eens zou komen, daar was men na de invasie wel van overtuigd. Heeft men het oranje vlaggedoek toch al besteld met het oog op de nabije toekomst? Bijvoorbeeld voor het maken van oranje armbanden voor de Binnenlandse Strijdkrachten? De officiƫle richtlijn hiervoor kwam pas later, op 12 september zoals we kunnen lezen in Armamentaria nummer 15 in het artikel "Kleding, Uitrusting, Distinctieven en Bewapening van de Binnenlandse Strijdkrachten 1944-1945".
Maar hoe georganiseerd gingen dit soort zaken? En wilde men vanaf 12 september dergelijke armbanden produceren dan moest men toch ook het textiel hiervoor voorhanden hebben.
Daarom toch maar een plaatje van zo'n armband. Ik houd het er op dat onze 10 meter oranje stof voor een dergelijk doel gebruikt is.
Archiefreferentie 0856-0019
Aris de Bruijn
The Legermuseum Archives
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten