zondag 12 september 2010

De gevolgen ener operatie


Curieus briefje kreeg het Legermuseum in 1958 van de heer van der Wal. Op de brief zit een kaartje geplakt met de tekst:
Deze man, een gepensioneerd majoor van het KNIL, heeft dus speciaal een kaartje laten drukken met deze tekst om bij al zijn correspondentie te voegen. Ik moet zeggen dat het met zijn handschrift nog wel mee valt. Als hij niet zo'n afzichtelijk ruitjespapier met rode lijnen had gekozen, maar gewoon een wit blanco velletje, dan was er helemaal niets aan de hand geweest. Ik heb wel ergere brieven gezien, om over mijn eigen handschrift nog maar te zwijgen. Het onleesbare zit hem niet in de operatie aan zijn ogen of zijn leeftijd, maar in de keuze van zijn briefpapier. Wel een leuk idee zo'n kaartje. Zouden meer mensen moeten doen. Er zijn nog wel wat leuke teksten te bedenken.

Zijn gezondheid noodzaakt majoor van der Wal om te verhuizen naar een verzorgingstehuis, en daarom schenkt hij het een en ander aan het museum. Officiersboekjes, medische werken, romans en tal van andere zaken waaronder een knopenschaar, emblemen en groepsportretten van officieren. Hij moet er echt vanaf, zoveel is wel duidelijk, want als het museum er niets aan heeft mag het vernietigd worden, en de kist waarin het verpakt zit hoeft hij ook niet terug.
Jammer genoeg zijn de goederen niet precies genoeg omschreven om ze te kunnen traceren in de collectie.

Archiefreferentie 0186 briefnummer 86/58

Aris de Bruijn
The Legermuseum Archives

Geen opmerkingen:

Een reactie posten