woensdag 1 september 2010

Foto's van een NSB-fotograaf


Het Legermuseum kreeg op 30 juni 1994 de beschikking over een serie van ongeveer 75 foto's, opgestuurd door het Gemeentearchief Zwolle. Het zijn foto's waarop Duitse militairen in de Tweede Wereldoorlog staan afgebeeld; eerder studio- en portretfoto's dan reportagefoto's. Verder foto's van soldaten van de Panzertruppen met tanks en tankbemanningen, Fliegertruppen, Wehrmacht en Waffen SS.
Met fotobijschriften als:
Foto van drie Duitse officieren, waaronder twee Sonderführers (adminstratieve functie), een Wehrmachtofficier en een Duitse bestuursfunctionaris.
Portretfoto van een arts- Untersturmführer van de Waffen SS.
Portretfoto van een nog erg jonge Duitse soldaat in het uniform van een Panzergrenadier met op het hoofd de Einheitsmütze.
Portretfoto van een Obergefreiter Fliegertruppe van de Duitse Luftwaffe.
Portretfoto van een soldaat in uniform model 1943 van de Duitse Wehrmacht.

Enz.
Een brief van gemeente-archivaris F.C.Berkenvelder van de gemeente Zwolle vertelt het verhaal over de herkomst van deze foto's:

"Volgens afspraak zend ik U bijgaand de beloofde foto's en een vaantje. U kunt de zending als schenking beschouwen. Het materiaal is door het gemeentearchief vorig jaar ontvangen van de heer Mr.J.Hollander uit Aerdenhout. Hij gaf ons de vrijheid om het niet-specifiek Zwolse materiaal een passende bestemming te geven.
Volgens zijn verklaring had hij "met enig historisch besef" de documenten gered uit het huis van de NSB-er Keuzekamp, van beroep fotograaf, toen dat huis op de dag van de bevrijding van Zwolle op 14 april 1945 geplunderd werd en o.a. bijgaande foto's op straat kwamen te liggen."


Een interessante herkomst. Bij de schenking bevond zich ook een tafelvaantje van de WA, de weerbaarheidsafdeling van de N.S.B.
De foto's zijn helaas nog niet gedigitaliseerd. Daarom hierboven een plaatje van NSB-ers die tijdens de bevrijding van Overijssel worden opgebracht door mensen van de B.S., en een jong stel dat Duitse naamborden heeft verzameld.

Archiefreferentie correspondentie: 0907-0014
Objectnummers foto's: 00181240 t/m 00181310 met uitzondering van enkele tussenliggende nummers
Objectnummer vaantje: 112973

Aris de Bruijn
The Legermuseum Archives

Geen opmerkingen:

Een reactie posten